Om teltpladsen

Om teltpladsen

Teltpladsen på Hertugindens Bastion har plads til 16 telte og tilbyder basale faciliteter.

I ydersæsonerne tilbyder teltpladsen unikke rammer om et ophold i pagt med naturen. I højsæsonen (særligt i ugerne 28-31) er teltpladsen travl og livlig. Teltpladsen udvides midt på sommeren med 18 pladser i Kongens Have. Området på Hertugindens Bastion er den permanente teltplads, mens Kongens Have er dens grønne sommerforlovede, der særligt er populær blandt børnefamilierne.

 

Christiansø Teltplads har en unik beliggenhed på den nedlagte og fredede søfæstning, som er udnævnt til Naturpark.

Christiansø er en del af øgruppen Ertholmene, som ligger 20 kilometer nordøst for Bornholm. Øgruppen er ejet af den danske stat og hører under Forsvarsministeriet. Ertholmene består af de to beboede øer Christiansø og Frederiksø, fuglereservatet Græsholmen og et antal større og mindre klippeskær.

På Ertholmene er både fæstning, natur og dyreliv fredet. De velholdte bygninger og fæstningsmure danner sammen med den enestående natur et malerisk scenarie.

Åbningstid

Teltpladsen på Hertugindens Bastion er åben fra 1. maj til 15. september.
Midt på sommeren udvides teltpladsen med 18 pladser i den nordlige ende af Kongens Have.

Booking udenfor sæsonen kan ske efter særlig aftale.

Årets gang

I vintermånederne er der stille på teltpladsen. Du skal have en forudgående aftale for at kunne overnatte på teltpladsen. Kontakt os i god tid før opholdet.

Der er lukket for vandet på teltpladsen i de kolde måneder, men det er muligt at hente vand i Vagten, hvor du også kan benytte toiletterne, brusebadene og vaskeriet. Du behøver derfor ikke at mangle noget, hvis du har lyst til en telttur i snevejr.

1. februar åbner vi for booking af pladser i sæsonen, som dækker perioden 1. maj til 15. september.
I maj måned er jorden og fæstningsmurene stadig kolde, og du skal have det rette udstyr med for at sikre dig et behageligt ophold. Opholdsrummet på teltpladsen er uden opvarmning.  Der er fredeligt på teltpladsen, og vi benytter lejligheden til at finpudse forårsrengøringen og foretage mindre vedligeholdelsesarbejder.
I juni forventes vejret at være mildere. Der kommer flere gæster, men der er som hovedregel ledige pladser. Vi forventer, at der er roligt og ryddeligt på teltpladsen og i køkkenet.
I slutningen af uge 26 åbner de supplerende teltpladser i Kongens Have. I ugerne 26, 27 og første halvdel af uge 28 er teltpladsen godt besøgt, men der forventes at være ledige pladser, hvis man er fleksibel.
Fra midten af uge 28 samt ugerne 29 og 30 er der sandsynligvis udsolgt på teltpladsen. I den periode er der mange stamgæster på teltpladsen. I sommerferien er der mange børnefamilier i Kongens Have.
Ugerne 29 og 30 omtaltes som “balladeugerne”. I de to uger er der mange gæster på pladsen, og det er tiden for de store baller på Månen, musik på Flisen og traditionsrige møder med vennerne. Festlighederne afholdes på hele øen, og vil også kunne mærkes på teltpladsen. Der er trængsel i køkkenet og køleskabene er fyldt til bristepunktet. Vi tilråder derfor, at du styrer uden om ugerne ugerne 28-31, hvis du holder af ro og ryddelighed. Vi gør vores bedste, men teltpladsen vil altid være pænere og mere rolig i for- og eftersæsonen, end den er i “balladeugerne”.
I uge 31-32 falder antallet af gæster gradvist.

Fra slutningen af uge 31 forventer vi, at der igen er ledige pladser, som kan reserveres med kort varsel. Ved udgangen af uge 32 lukker de ekstra teltpladser i Kongens Have. 

Omkring uge 33 tynder det ud i gæsterne. Der kan være dage helt uden gæster på teltpladsen.
Den 15. september slutter sæsonen. Herefter kan du kun overnatte på teltpladsen, hvis du har lavet en aftale på forhånd. Faciliteterne vil være yderst begrænsede.

Forpagter

Pr. 1. januar 2024 er der nye forpagtere af teltpladsen. Vi er en lille gruppe øboere, som er gået sammen om forpagtningen. Vi er Malte, Maja, Niels, Ida og Teitur. Du kan læse mere om os under Kontakt i menuen.

Pladsoversigt

Teltpladsen på Hertugindens Bastion er åben hele sæsonen. I 6 uger midt på sommeren råder teltpladsen over yderligere 18 pladser i den nordlige ende af Kongens Have.

Familier med børn anbefales at booke plads i Kongens Have, hvor der bl.a. er bålplads og legefaciliteter.

Vær opmærksom på, at pladsoversigten er ikke målfast. Det er vigtigt, at du placerer dit telt i forhold til pladsnummeret.

Læs mere om dit konkrete pladsnummer under “Praktiske forhold – pladsnumre“.

INFO-kort

Kortet viser placeringen af de steder på øen, som oftest efterspørges af teltliggere på Christiansø.
Havnen på Christiansø ligger på vestsiden af Christiansø. Teltpladsen på Hertugindens Bastion (3) ligger på østsiden af Christiansø. Du skal derfor krydse øen, for at kommer over til teltpladsen. På vej ind over øen vil du passere brusebadene (9), de offentlige toiletter (8) og indgangen til Kongens Have (4).

Faciliteter

Køkken

Teltpladsen er udstyret med en række basisfaciliteter.

I Hertugindens vaskehus (5) er der et lille køkken med to komfurer, to køleskabe (ikke frost), mikroovn, vandkoger, gryder, pander og køkkenudstyr. Udendørs er der en vask med koldt vand og en gasgrill. I køkkenet er der et begrænset udvalg af tallerkener og service, men særligt i højsæsonen skal man som minimum selv medbringe viskestykker, tallerkener, bestik, krus og glas. Vi kan ikke garantere, at der er tilstrækkeligt køkkenudstyr til alle.

 

Drikkevand

Uden for Hertugindens vaskehus (hytten på teltpladsen) er der et bord med en køkkenvask og en vandhane med rindende koldt vand. Du kan varme vandet på komfuret i køkkenet eller benytte kogekedlen i køkkenet.


Strøm – opladning

I Hertugindens vaskehus er der et lille opholdsrum ved siden af køkkenet. Her er der caféborde og mulighed for opladning af telefoner og anden elektronik.


Dit ansvar – din rengøring

Pas godt på hytten og på vores ting. Hold orden i køkkenet. Gør rent efter dig. Der er udstyr til rengøring i opholdsrummet. Støvsugeren står i det høje skab, hvor du også kan finde et fejesæt og en gulvklud. Hvis du har brugt klude, som tilhører teltpladsen, så kan du lægge dem i vasketøjs-spanden under vasken i toiletskuret, når de trænger til at blive vasket.


Toiletter, bade og vaskeri

I en særskilt toiletbygning (6) ved indgangen til Hertugindens Bastion er der to vandskyllende toiletter og en lille håndvask. Vi har valgt at bruge små genbrugsklude som håndklæder ved håndvasken.

Badefaciliteter (9), supplerende toiletter (8) og vaskeri (9) findes nord for Store Tårn i den store gule bygning, som kaldes “Vagten”. Østersøen er altid åben, og mange klarer morgenvasken med en svømmetur.


Affald

Affaldsstation til brandbart affald, papir og glas findes ved siden af toiletbygningen (7) på teltpladsen. Tæt ved toiletbygningen er der opstillet en beholder til kompostering af grønt bio-affald. Alt øvrigt affald skal du aflevere på genbrugspladsen bag Vagten (17).

Pantflasker købt hos købmanden, kan returneres der. Alternativt kan du donere din pant til øens børn. Det gør du ved at aflevere din pant i en pantbeholder på havnen. Hvis der ikke er pantmærke på din flasker eller dåser, så skal du selv sørge for at aflevere dem i affaldssorteringen. Flasker uden pantmærke og tomme marmeladeglas skal i affaldscontaineren til glas. Dåser skal i metal-containeren bag Vagten.

 

Særligt for Kongens Have

I 6 uger midt på sommeren udvides teltpladsen med den nordlige del af Kongens Have (4). Det er desværre ikke muligt at udvide teltpladsens faciliteter. Dette påvirker særligt køkkenet på Hertugindens Bastion, hvis benyttelse i højsæsonen kræver tålmodighed.

Der vil være opstillet to køleskabe, et gasblus og en gasgrill i Kongens Have, hvor der desuden er et stort offentligt bålsted (15). Hvis du mangler en gryde, en tallerken eller en anden stump, så er du velkommen til at hente det i køkkenet på Hertugindens Bastion. Sørg for at bringe tingene tilbage på plads umiddelbart efter brug, så der ikke ophobes for meget køkkenudstyr i Kongens Have.

Køleskabene i Kongens Have står i et sort træskab. På venstre side af skabet er der en opslagstavle, hvor du kan se, hvilken plads du skal ligge på. Der er desuden en skolepult, hvor det er muligt at oplade mobiltelefoner mv. På skabets højre side er der monteret en kasse, hvor der er opstillet en kogekande. Undlad at oplade din elektronik på denne hylde.

I nærheden af køleskabene er der opstillet to affaldsstativer til husholdningsaffald. Hvis du har storskrald eller affald som med fordel kan sorteres (f.eks. metal, porcelæn eller elektronik), så skal du bringe det op på affaldspladsen bag Vagten. Pant kan afleveres til donation på havnen.  Flasker og glas, som der ikke er pant på, skal du aflevere i flaskecontaineren, som står ved den udgang fra Kongens Have, som vender mod syd.
Hvis du gerne vil kompostere dit grønne køkkenaffald, så kan du aflevere det i den kompostbeholder, som står ved indgangen til teltpladsen på Hertugindens Bastion.
Hvis du medbringer en trangia eller andet kogeudstyr, skal du sørge for at stille det på en flise eller et andet fast underlag, som andre ikke kan brænde sig på efterfølgende.

Fra Kongens Have er der ikke langt til toiletterne (8) i Vagten ved Store Tårn.

 

Billeder

Pladsens historie


Teltpladsen gennem tiden

Hvad ved vi om teltpladsens historie? Alt for lidt! Enkelte af pladsens faste sommergæster, har passeret 50 somre med ferie på Christiansø Teltplads.

Det kunne være sjovt at få et rids over, hvilke driftsformer og forpagtere teltpladsen har oplevet gennem tiden. Hvis du har lyst til at give dig i kast med at skitsere teltpladsens historie, så henvend dig gerne til os. 


Teltliggerhistorier

Hvor spændende! Har du lyst til at dele dine oplevelser fra teltpladsen og fra øen?
Jeg tager med glæde imod nye og friske oplevelser fra teltpladsen. Hvordan var din tur? Hvordan gik dine dage? Var det sjovt? Spændende? Anderledes? Hvad oplevede du?
Skriv gerne til teltplads@christiansoe.dk, hvis du har lyst til at bidrage til, at andre kan få et indblik i, hvordan det er at være teltligger på Christiansø.